28 Eylül 2024 Cumartesi tarihinde gerçekleştirilen 1. Doğu Karadeniz Dahiliye Sempozyumu tamamlandı. Genel dahiliyenin temel konu başlıklarının işlendiği toplantı, Giresun Üniversitesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi. Bu bağlamda, dernek-akademi işbirliğinin de güzel bir örneğinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Sempozyum gününün cumartesi olarak seçilmesi, sempozyuma ulaşım ve de eve dönüş anlamında avantaj sağlarken, tek gün olmasına rağmen programın zenginliği ve kapsadığı konularla dikkati çekti.
Diyabet oturumuyla açılan toplantı Gaziantep Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hamit Yıldız’ın Diyabet 2024 Güncelleme sunumuyla başladı. Bu sunumda ADA 2024 kılavuzunun güncellemelerine değinildi. Diyabet tedavisinin sadece diyabeti tedavi etmek veya glukozu düşürmek gibi bir amacının olmadığına vurgu yapıldı. Bu bağlamda diyabeti tedavi etmenin iyi takip gerektiren ve de hasta merkezli, hastaya özel bir süreç olduğu vurgulandı. SBÜ Bursa Tıp Fakültesi, Bursa Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Nizameddin Koca’nın, SGLT-2 inhibitörlerini detaylandırdığı ve de nefroprotektif ve de kardiyak koruyucu etkilerine değindiği sunumuyla devam eden oturum, SBÜ Antalya SUAM Eğitim EAH’den Doç. Dr. Yasin Şahintürk’ün diyabetik nöropati tedavisinde alfa lipoik asit ve de B vitamin kombinasyonunun önemine değindiği uydu sempozyum ile sonlandı. Diyabetik nöropatinin erken tespitinin ve tedaviye erken başlanmasının, hastanın menfaatine olduğu ve basit bir monofilament testinin aklımızda bulunması gerektiği belirtildi.
Hipertansiyon oturumuyla devam eden oturumda SBÜ Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül dirençli hipertansiyon tedavisine değinirken, hipertansiyon etiyolojisi, patogenez… gibi birçok konuyu da beraberinde anlattı. Sunumda dikkat çeken bir nokta renal denervasyon tedavisi oldu. Bir soru vesilesiyle de konunun ülkemizde uygulanışı hakkında bilgi sahibi olduk. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Sefer ASLAN hipertansiyonda kardiyovasküler risk değerlendirme konusunda sunum yaptı. 2024 Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti Kılavuzuyla uyumlu bir şekilde, 2023 Avrupa Hipertansiyon Kılavuzu’nun hipertansiyonun kardiyovasküler boyutuna önem vermesinin belirtilmesiyle başlayan sunumun ana ekseni SCORE-2 kardiyovasküler risk hesaplaması oldu. Yaş ve diyabet varlığına göre şekillenen score-2 parametreleri, bölgesel etkiler dinleyicilerle de interaktif bir şekilde değerlendirildi. Vakalarla hipertansiyon tedavisi Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Selçuk Yaylacı’nın sunumuyla değerlendirildi.
GİS Hastalıklar Oturumu Giresun Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğr Üyesi Aykut Özturan’ın Akılcı PPI Kullanımına dair sunumu ile başladı. Sunum PPI’lar ile ilgili bilgi vermenin yanında, güncel PPI ile ilgili endişelere de değindi. Hastaların çevrelerinden duyduklarıyla değil de tıbbi gerekliliklere göre hareket etmelerinin teşvik edilmesi gerektiği belirtildi: “PPI kullanımının azaltılması, PPI ile ilişkili advers olaylara yönelik endişelere değil, uzun süreli PPI kullanımı için rasyonel bir endikasyonun olmamasına dayanmalıdır “şeklinde durum vurgulandı. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ersin KULOĞLU İrritabl Barsak Sendromuna Güncel Tedavi Yaklaşımlarına değindi. Tıbbın fibromiyalji gibi dışlama tanılarından olan İBS’de tanı koyarken dikkat edilmesi gerekenler ve güncel tedavi seçenekleri yanında, bütüncül yaklaşımın önemine vurgu yapıldı. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aydın’ın Hepatostetoz ve MASLD’de Güncel Yaklaşımları anlattığı sunumunda, Fibroscan cihazı kullanımının önemine vurgu yapıldı.
Tiroid oturumu Giresun Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yakarışık’ın Hipotiroidi Yönetimi başlıklı sunumuyla başladı. Farklı yaş grupları ve de gebelik durumlarına özellikle vurgu yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hatice BEYAZAL POLAT Hipertiroidili hastaların ne zaman endokrinolojiye yönlendirileceğine dair cevap aradığı sunumunda, tirotoksikoz ayırıcı tanı yapabilecek imkanlarımız yoksa, ilgili uzmanlar (radyolog, nükleer tıp, patolog, göz, genel cerrah) yoksa, gebe Graves hastalarını, orta-ağır oftalmopatisi olan Graves hastalarını, herhangi bir nedenle acil operasyon düşünülen tirotoksik hasta ve de tiroid fırtınası düşünülen hastaların yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Yasemin Emür Günay ise Tiroid Antikorlarının Tanı ve Takipteki Yeri’ni değerlendirdi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Seher Kır ise İyot-Selenyum ve Çinko Eksikliklerini tiroid hastalıkları bağlamında değerlendirdi.
Vitamin Oturumunda Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Hematolog Hasan Mücahit Özbaş Demir Eksikliği Anemisinde Oral-IV Demir Replasman İlkeleri’ni anlatırken, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Muhammet Özbilen, D vitamini replasman ilkelerini değerlendirdi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kamil Konur ise B12 replasman ilkelerini değerlendirdi.
Nutrisyon oturumu Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Alihan Oral’ın Obezite ve Sağlıklı Beslenme Sunumuyla başladı. DAHUDER’in himayesinde 25 merkezde yürütülen ve de yaklaşık 8000 vakanın alındığı OBREDİ-TR çalışmasına da değinilen sunumda, kilo vermenin belli ilkeler çerçevesinde yürütülmesi gerektiği vurgulandı ve de Akdeniz ile DASH diyetinin en sağlıklı diyetler olması üzerinde duruldu. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Kubilay İşsever, Palyatif ve YBÜ’lerde Nutrisyon’u anlattı. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Kevser Demir ise Mikronutriyentler’i anlattı.
Sıvı-Elektrolit oturumunda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Osman Özüdoğru Övolemik Hiponatremi konusunu anlatırken, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Alper Tuna Güven, ağırlıklı olarak serum fizyolojik ve ringer laktat karşılaştırmalı olmak üzere Sıvı ve Elektrolit Tedavisi konusunu anlattı.
Güzel ve verimli bir sempozyum olarak özellikle Giresun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kubilay İşsever’in ve genel anlamda Giresun Üniversitesi İç Hastalıklarının yoğun emek harcadığı sempozyum bir geleneğe dönüşmeye aday gözükmektedir.
Asst. Dr. Hasan Hakan Çoban
SBÜ Sancaktepe Şehit Prof Dr İlhan Varank EAH İç Hastalıkları Anabilim Dalı